3η Κατεύθυνση

Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Information Technology Business Strategy

IT Project Management

IT Project Development

Αν είσαι πτυχιούχος Ελληνικών τμημάτων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων τμημάτων της αλλοδαπής αλλά και ξένων Πανεπιστημίων συναφούς γνωστικού αντικειμένου, ή πτυχιούχος που ήδη απασχολείται στον ιδιωτικό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και στοχεύεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα ή/και επιθυμείς να ανανεωσεις τις γνώσεις σου στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο αυτό πεδίο, να καλύψεις συμπληρωματικά γνωστικά αντικείμενα ώστε να αναλάβεις στο μέλλον κάποιο ηγετικό ρόλο στο χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης, τότε αυτό το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών είναι για σένα!

Ο κεντρικός σκοπός της κατεύθυνσης, Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακός Μετασχηματισμός, είναι μέσω ενός προγράμματος σπουδών που αντιπροσωπεύει μία σύγχρονη προσέγγιση στη στρατηγική, ανάπτυξη και διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων μέσα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον, οι φοιτητές να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με τον εργασιακό κλάδο των πληροφοριακών συστημάτων, όπως: Επιχειρησιακή Στρατηγική Τεχνολογιών Πληροφορικής, Διαχείριση Έργων Πληροφορικής,  Ανάπτυξη Έργων Πληροφορικής, Εκμετάλλευση δεδομένων της πληροφορίας με στόχο τον οργανωσιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.

Δομή προγράμματος σπουδών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα (10) μαθήματα διδακτικής περιόδου, το σεμινάριο Μεθοδολογίας, έρευνας, τεχνολογιών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεματικής, και τη διπλωματική εργασία. Τα έξι (6) από τα μαθήματα, το σεμινάριο και η διπλωματική εργασία είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές και θεωρούνται υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης.

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μαθήματα Επιλογής

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεματικής


Ομήρου 9
177 78, Ταύρος

+30 210 9549 402
itpsec[at]hua[dot]gr

Δευτέρα – Παρασκεύη
10:00 – 13:00,
16:00-18:00

Φιλοσοφία
Αντικειμενικοί Στόχοι
Οφέλη Προγράμματος

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί μια αυξανόμενη πολυπλοκότητα στη διαχείριση των Επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών – ΤΠΕ. Οι σημαντικοί σταθμοί της νέας χιλιετίας, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, το IoT, οι εφαρμογές της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η ενιαία, παγκόσμια, αγορά,  είναι μερικά μόνο παραδείγματα τα οποία συνηγορούν σημαντικά υπέρ της αναγκαιότητας για εκπαίδευση και έρευνα στη διαχείριση, τη διοίκηση και την οργάνωση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, στις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας και ανάπτυξης μιας Επιχείρησης, η διοίκηση της τεχνολογίας αποτελεί έναν πολύ κρίσιμο παράγοντα και περιλαμβάνει σχεδιασμό, βελτιστοποίηση, προγραμματισμό και έλεγχο των προϊόντων και των διαδικασιών που σχετίζονται με τις ΤΠΕ, προκειμένου για την αύξηση της απόδοσης και της παροχής προστιθέμενης αξίας του οργανισμού, στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τα στελέχη διοίκησης της τεχνολογίας έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης, συντήρησης και επέκτασης τεχνολογικών υποδομών, πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ως συνέπεια των παραπάνω πρακτικές αναπτύσσεται διεθνώς ένα διεπιστημονικό πλαίσιο, το οποίο εκπαιδεύει και παράγει έρευνα σε ένας εύρος αντικειμένων, τα οποία περιλαμβάνουν την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, τα οικονομικά, την ανάλυση δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων, τη βιομηχανική οργάνωση, τη στρατηγική διαχείριση καινοτομίας, την εφοδιαστική αλυσίδα, κλπ. Επιπλέον, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων, που σχετίζονται  με τη διοίκηση της τεχνολογικής καινοτομίας, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αποδεικνύοντας τη σημασία του τομέα αυτού. Οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων περιλαμβάνουν, χωρίς να περιορίζονται σε αυτές, αναλυτές πληροφοριακών συστημάτων, διαχειριστές δικτύων επικοινωνιών, υπεύθυνους ασφάλειας συστημάτων, συμβούλους τεχνολογίας, κλπ.

Στην Ελλάδα η πρόοδος της τεχνολογίας και οι αναμενόμενες εξελίξεις στο χώρο δεν έχουν συνοδευτεί από την αντίστοιχη προσφορά προγραμμάτων σπουδών, καθώς λειτουργεί μόνο ένα Τμήμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά συνέπεια, η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος, είναι αναγκαία και θα καλύψει ένα πολύ σημαντικό κενό, δίνοντας μεγάλες προοπτικές εργασίας και εξέλιξης των αποφοίτων του.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ εκτιμάται ένα κενό προσφοράς ειδικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το οποίο θα αγγίζει τους 7000-7500 κατ’ έτος έως το 2030. Μεταξύ των προτεινόμενων δράσεων της μελέτης είναι η δημιουργία νέων μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ.  Οι συμμετέχουσες εταιρείες στην έρευνα αξιολόγησαν σε μεγάλο ποσοστό την ετοιμότητα ένταξης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων ως «μέτρια», ενώ σημαντική ζήτηση προκύπτει για δεξιότητες όπως ενδεικτικά τα εξής: Αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων, IT Business Analysis και IT Project Management.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου, η κατεύθυνση του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών έχει ως αντικειμενικούς στόχους την καλλιέργεια των παρακάτω:

  • Κατανόηση του μεταβαλλόμενου ρόλου των πληροφοριακών συστημάτων στους σύγχρονους οργανισμούς και τα θέματα που επηρεάζουν τη διαχείριση και την ανάπτυξή τους.
  • Τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε οι σπουδαστές να έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία στην εταιρική διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφοριών.
  • Ανάπτυξη αναλυτικής και κριτικής ικανότητας με στόχο τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις νέες εξελίξεις στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης.
  • Μια πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν περαιτέρω έρευνα σε διδακτορικό επίπεδο, σε τομείς όπως αναδυόμενες τεχνολογίες που βασίζονται στο Διαδίκτυο και Τεχνολογίες Πληροφορικής.
  •  

Μέσω ενός προγράμματος σπουδών που αντιπροσωπεύει μία σύγχρονη προσέγγιση στη στρατηγική, ανάπτυξη και διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων μέσα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον. Να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με τον εργασιακό κλάδο των πληροφοριακών συστημάτων, όπως:

  • Επιχειρησιακή Στρατηγική Τεχνολογιών Πληροφορικής.
  • Διαχείριση Έργων Πληροφορικής.
  • Ανάπτυξη Έργων Πληροφορικής.
  • Εκμετάλλευση δεδομένων της πληροφορίας με στόχο τον οργανωσιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.